Alanya’nın mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir kaç yerinden birisi olan Damlataş Mağarası dünyaca ünlü bir yerdir. Bazı hastalıkların mağara içerisinde geçtiği belirtilir ve tıbbende kanıtlandığına değinilir. Peki Damlataş Mağarası neresidir ve gibi hastalıklara iyi gelir?

Damlataş Mağarası Hakkında

1948 yılında liman inşaatında kullanılmak üzere taş ocağı olarak tespit olunan bugünkü yerinde, bir dinamit ateşlenmesi sonucu bulunmuştur. Birbirinden güzel binlerce sarkıt ve dikitlerle süslü bu mağara hemen koruma altına alınıp mağara hakkında araştırmalara başlanmıştır. Mağaranın kapısından içeri girince 45-50 m uzunluğunda bir geçit, 13-14 m çapında ve 15 m yüksekliğinde silindirik bir boşluk, ayrıca 15000 senede oluşmuş sütunlar vardır.

Mağaranın iki katlı olan boşluğu 2500m3 hava ihtiva etmektedir. İçindeki ısı yaz-kış 22,3 °C’dir. Nispi nem %98’dir. Mağara dış tesirlerden arınmış olup havasında bol miktarda asit karbonik vardır. Hava basıncı deniz seviyesinden biraz aşağıda olmasına rağmen 760 mm’dir. Mağara boşluğunun tamamı 180-200 m2’dir. Mağara etrafındaki kalınlık 10m’yi bulduğu için çökme ihtimali yoktur. Senenin 6-8 ayında devamlı damlar. Mağaranın astıma iyi gelen dört vasfı olduğu tespit edilmiştir.

DAMLATAŞ PLAJI hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Mağaranın ortamında bulunan normalde 8-10 misli fazla karbondioksit, yüksek oranda nem, alçak sühunet, radyoaktive gibi unsurların ilk ikisinin astıma iyi geldiği, diğer ikisinin de yardımcı faktör olarak kabul edildiği bilinmektedir.

Damlataş Mağarası Hangi Hastalığa İyi Gelir?

astimhastaligi

Mağara “ASTIM” hastalarının Astım hastalıklarına iyi gelmektedir. Her yıl binlerce astım hastası mağaraya gelirler ve belli süreler mağara içerisinde dururlar. Astım hastalarının mağaraya girişleri ise oldukça düşük rakamlardan olmaktadır. Alanya Belediyesi bu konuda oldukça iddaalı haberleride vardır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments